Als je op zoek bent naar een nieuwe vloer begrijpen we dat het best lastig is om een keuze te maken tussen alle mogelijkheden die er zijn. De keuze is reuze, daarom willen we je iets meer vertellen over de verschillen tussen een laminaat, een klik en plak PVC vloer.
Wat is de beste keus?
De keus voor de juiste vloer kan je baseren op diverse factoren! Heb jij bijvoorbeeld een heel druk huishouden met kinderen of lopen er lieve viervoeters door het huis? Dan is het belangrijk om een vloer te kiezen die tegen een stootje kan. Met een PVC vloer of laminaat vloer maak je dan een uitstekende keuze. Maar tussen alle PVC en laminaat vloeren zijn er ook verschillende gebruiksklasse. We nemen je in deze blog mee om tot een goede keus te komen, laten we beginnen bij de verschillende gebruiksklasse van de vloeren uit te leggen:
Dit betekent de gebruiksklasse van vloeren
Gebruiksklasse Huishoudelijk gebruik
De gebruiksklasse ‘Huishoudelijk gebruik’ bestaat uit vier niveaus: licht, normaal, normaal/intensief en intensief gebruik. Bekijk het onderstaande tabel om te weten te komen in welke ruimtes de vloeren geschikt zijn.
- Klasse 21: Licht gebruik, geschikt voor woonruimtes die licht of tijdelijk gebruikt worden
- Klasse 22: Normaal gebruik, geschikt voor woonruimtes die normaal gebruikt worden
- Klasse 22+: Normaal tot Intensief gebruik, geschikt voor woonruimtes die normaal tot intensief gebruikt worden
- Klasse 23: Intensief gebruik, geschikt voor ruimtes die intensief gebruikt worden
Gebruiksklasse Commercieel gebruik
In deze gebruiksklasse ‘Commercieel gebruik’ zijn er ook vier gradaties: licht, normaal, normaal/intensief en intensief gebruik
- Klasse 31: Licht commercieel gebruik, geschikt voor tijdelijk gebruik van commerciële ruimtes en/of kantoorgebouwen
- Klasse 32: Normaal commercieel gebruik, geschikt voor normaal gebruik van commerciële ruimtes en/of kantoorgebouwen
- Klasse 33: Normaal tot intensief commercieel gebruik, geschikt voor intensief gebruik van commerciële ruimtes en/of kantoorgebouwen
- Klasse 34: Intensief commercieel gebruik, geschikt voor zwaar intensief gebruik van commerciële ruimtes en/of kantoorgebouwen
Gebruiksklasse Industrieel gebruik
De laatste gebruiksklasse is ‘Industrieel gebruik’. Deze vloeren zijn zelfs geschikt voor gebruik in een warenhuis of vliegveld en hebben de hoogste gebruiksklasse! In tegenstelling tot de andere twee gebruiksklassen zijn er hier drie niveaus.
- Klasse 41: Licht industrieel gebruik, geschikt voor licht industrieel gebruik van ruimtes en/of gebouwen
- Klasse 42: Normaal industrieel gebruik, geschikt voor normaal industrieel gebruik van ruimtes en/of gebouwen
- Klasse 43: Normaal tot intensief industrieel gebruik, geschikt voor intensief industrieel gebruik van ruimtes en/of gebouwen
Maar we kunnen ons voorstellen dat hiermee de keus niet makkelijker is gemaakt, onze experts helpen jullie graag met het uitzoeken van de perfecte vloer. Want niet alleen het product maakt het verschil maar ook ook de bestaande ondervloer en de montage is belangrijk om mee te nemen bij het maken van de keus.
Montage
Door te kiezen voor laminaat heb jij je woonruimte binnen een handomdraai voorzien van een nieuwe vloer. Laminaat vloeren zijn voorzien van een eenvoudig kliksysteem waardoor je de vloer gemakkelijk zelf kunt leggen. Houd er wel rekening mee dat je gebruik maakt van een juiste ondervloer, zodat de basisvloer geëgaliseerd wordt. De naam klik PVC verklapt het al een beetje, de legwijze van een klik PVC vloer komt namelijk overeen met laminaat. Het grote voordeel van een klik PVC is dat in veel gevallen de panelen al voorzien zijn van een geïntegreerde ondervloer waardoor deze net wat eenvoudiger te leggen is. Het plaatsen van een plak PVC vloer vergt daartegen enige kennis en kunde, wij raden dan ook met klem aan om dit over te laten aan onze experts van de Vloerenhandel.
Vloerverwarming
Wist je trouwens dat plak PVC de meest toegepaste vloer is in een huis voorzien met vloerverwarming? Dit komt doordat plak PVC stroken relatief dun zijn en verlijmd aan de ondervloer, waardoor zij een lagere warmteweerstand hebben dan zwevende vloeren. Dit betekent dat de warmte optimaal doorgegeven kan worden, waardoor je dus bespaart in energiekosten. Ligt er vloerverwarming in huis dan is plak PVC dus een grote aanrader. Maar ook laminaat is te goed combineren met vloerverwarming.
Laminaat heeft een isolerende werking en een lage warmteweerstand. Let er bij laminaat alleen wel op dat je bij het plaatsen een goede ondervloer moet gebruiken. Deze ondervloer zorgt voor een extra laag tussen de ondervloer en het laminaat. Bij een laminaat vloer adviseren wij in dit geval de heat-foil ondervloer te nemen. Maar heb je een vloerverwarming dan raden onze experts aan, laat een plak PVC vloer leggen.
Demping
Geluidsoverlast is niet alleen vervelend: er zijn zelfs wettelijke eisen gesteld aan de geluidsreductie in bovenwoningen en appartementen. Deze wettelijke eis is vaak gesteld op een geluidsreductie van minimaal 10 dB. Dit betekent dus dat je vloer minimaal 10 dB in geluid moet reduceren. Deze eisen zijn vastgelegd volgens de Nederlandse Stichting Geluidshinder. De geluidseis van 10 dB geldt voor de combinatie van vloer en ondervloer. Ga je een vloer aanschaffen voor je appartement of bovenwoning, denk dan goed na over de geluidsreductie van de vloer en of er een certificaat gevraagd word.
De gouden tip in de stille vloeren? PVC! Misschien wel een ondergeschoven kindje in het vloerenlandschap. PVC is heerlijk stil en zorgt voor een optimale geluidsreductie. Sterker nog: leef geluiden, zoals het schuiven van meubels of voetstappen, worden uitstekend geabsorbeerd, waardoor irritant geluid in huis wordt voorkomen. Dat is pas fijn!
Klik of plak pvc?
We weten nu dat PVC een uitstekende geluiddemper is. Maar dan is de keuze nog niet gemaakt. Er is namelijk nog een verschil tussen klik en plak PVC. Een plak PVC vloer is verlijmd aan de basisvloer, waardoor het loopgeluid optimaal beperkt wordt. Wil je dus de meest stille PVC vloer leggen, dan is dit de beste optie. Toch hoeft klik PVC zeker niet onder te doen van een plak PVC vloer. Met de juiste onderlaag zorg je er namelijk alsnog voor dat het geluid perfect gereduceerd wordt.
De ideale manier om geluidsoverlast te verminderen, is door bewust voor een geluiddempende vloer te kiezen. Er zijn diverse vloeren die zorgen voor een uitstekende geluiddemping, waardoor je het loopgeluid en andere vervelende galmen in huis tegengaat. Je kunt natuurlijk kiezen voor specifieke ondervloeren gericht op het verminderen van geluid, maar met een goede geluiddempende vloer kom je tegenwoordig al een heel eind.
Laminaat voor een fijne akoestiek
Maar onderschat laminaat niet: Zeker in combinatie met de juiste (en egale!) ondervloer, zorg je ervoor dat het lopen op laminaat een feestje is. Geef je de voorkeur aan laminaat in plaats van PVC, dan hoef je dus zeker niet te twijfelen aan de geluiddemping van de vloer.
Onderhoud
Het onderhouden van jouw PVC of laminaat vloer is relatief eenvoudig. Hierbij is vooral belangrijk om te weten wat je juist niet moet doen bij het onderhouden van de vloer. Wanneer je namelijk het verkeerde middeltje gebruikt, kun je de toplaag van een PVC of laminaat vloer aantasten. Daardoor verdwijnt de natuurgetrouwe uitstraling. Het eerste wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat je vloer in topconditie blijft is het aanschaffen van een goede entreemat. Zo voorkom je dat zand en vuil zich door het huis verspreidt en jouw vloer aantasten.
De meeste laminaat vloeren kunnen niet zo goed tegen water. Het is daarom belangrijk om te dweilen met een uitgeknepen dweil, zodat het water niet kan doordringen tot in de kern. Bij het schoonmaken van PVC heb je hier echter geen last van. Het schoonmaken van een PVC vloer is dan ook ontzettend simpel. In beide gevallen raden wij de schoonmaakmiddelen van James aan. Deze producten zijn bij ons te koop in de showroom.
Nog meer verschillen tussen laminaat en PVC
Een ander belangrijk verschil om rekening mee te houden is het verschil in diktes van de planken. Zo zijn een laminaat en klik PVC vloer een stuk dikker dan een plak PVC vloer. Dit heeft niet alleen invloed op het loopgeluid van jouw vloer, maar ook op het leggen. Doordat laminaat en klik PVC wat dikker zijn kunnen deze vloeren niet overal onderdoor worden gelegd. Zo hebben klik PVC en laminaat ruimte nodig om te kunnen werken en ben je genoodzaakt om gebruik te maken van plakplinten bij bijvoorbeeld je keuken en drempels. Bij een plak PVC vloer heb je hier geen last van. Deze vloer kan nagenoeg naadloos tegen opstaande randen en drempels worden gelegd en kan zelfs onder je keuken door worden geplaatst.
Er is dus veel om rekening mee te houden bij het uitkiezen van een nieuwe vloer. Ben jij benieuwd welk type vloer het beste past bij jouw woonsituatie? Bezoek dan eens onze showroom en laat je informeren.